XX. mendeko Euskararen Corpus estatistikoa
Testuingurua
janariak: janari-gairik erabilienak eskatu
jantziak, modak: jantzirik erabilienak eskatu; kolore eta jazki-bereziak eskatu
erretzea: zigarro-erretzaileak behar dituen gauzak eskatu
etxeko tresnak: etxeko tresnarik erabilienak eskatu, batez ere bisitariak atzerrian behar dituenak
botikak: farmazia non dagoen galdetu; gaisotasun arruntentzako botikak erosi
prezioak: prezio, deskontu eta ordaintzeko moduaz galdetu; prezioa egokia, garestia edo merkea den esan
pisuak eta neurriak: neurri eta pisuaz eztabaidatu (handia, txikia arina, astuna), sorterriko eta atzerriko pisu eta neurriak erabiliz
etxetik kanpo jateko eta edateko lekuak: zein tokitan jan edo edan daitekeen galdetu; gai hauetaz besteei informazioa eman; jatekoa eta edariak eskatu; ordaindu eta propina eman.
notak eta tituluak: lortutako diploma eta agirien berri eman; zer azterketa eta nola egin dituen esan; azterketa berriak prestatzen ari ote den esan; antzeko informazioa eskatu.
9. Erosketak Ikasleak gai honen zenbait alderdi erabiltzeko gai izan beharko luke: eroslekuak eta aukerak: supermerkatu, azoka, denda (okindegia, harategia...) eta abarri buruzko informazioa eskatu eta eman; dendan zerbaiten galdera egin, ikustea eskatu, zenbat balio duen galdetu; zerbait merkeagoa, hobea, desberdina erakus diezaiotela eskatu; erositakoa ordaindu; kantitate eta pisu-neurriak jakin; atzerriko dirua ezagutu 10. Janariak eta edariak Ikasleak janari eta edariei buruz mintzatzeko gai izan beharko luke: janari eta edari motak: jatetxean bazkaria eskatu, menua aipatu; zernolako otordua nahi duen eta nola prestatuta (frejituta, erreta, asko eginda, gutxi eginda, etab.) esan; besteengandik antzeko informazioa lortu11. Herri-zerbitzuak Ikasleak zerbitzurik garrantzitsuenak erabiltzen jakin beharko luke eta besteei erabiltzen laguntzeko gauza izan: postetxea: postetxea non dagoen esan eta galdetu; buzoia non dagoen esan eta galdetu; karta eta paketeen frankeoaz galdetu; seiluak erosi; posta-apartatuaz galdetu.